APA MINERALA NATURALA SI KILOGRAMELE IN PLUS

Cu toţii ştim că soluţia cea mai recomandată pentru a slăbi, este să îmbinăm exerciţiile fizice cu o dietă riguroasă, de cele mai multe ori personalizată, în funcţie de grupa sangvină sau alte particularitati ale organismului.
   Este mai puţin cunoscut însă, că în anumite condiţii, consumul de apă minerală naturală ne poate ajuta în încercarea de a da jos câteva kilograme.
   Deşi pare uşor fantezistă, ideea de a bea apă pentru a slăbi are logica ei şi este susţinută de o serie întreagă de medici specialişti în gastroenterologie, boli metabolice şi nutriţie. Simpla condiţie de a bea apă nu este insă suficientă pentru a slăbi, contează ce apă bei, când bei, cât bei şi la ce temperatură este apa.
   Există cel puţin două explicaţii logice, argumentate ştiinţific, pentru intelegerea acestui fenomen:
   Prima ar fi că dacă bei apă minerala plată înainte de masă, apare o ușoară senzație de saţietate şi vei mânca mai puţin. Conform unui experiment ştiinţific condus de Prof. Brenda Davy, de la Universitatea Politehnică-Virginia SUA, s-a evidenţiat faptul că în decurs de 12 săptămâni cei care au băut 2 căni de apă înainte de fiecare masă au pierdut în greutate cu cca. 2 kg. mai mult decât cei care au urmat o dietă identică, dar nu au băut apă înainte de masă. Alt studiu pe aceeaşi temă relevă rezultate similare. În conformitate cu acesta, indivizii care au băut apă înainte de masă, au mâncat cu cca. 75 de calorii mai puţin. Nu pare mult, dar înmulţind această cifră cu 2 mese pe zi şi 365 de zile pe an, rezultă un total de 54.000 de calorii, care se traduce într-o pierdere în greutate de cca. 8 kg/an. Mentionam aici, că spre deosebire de apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă băută înainte de masă are un efect invers, de stimulare a apetitului.
   Pe de altă parte, renumitul endocrinolog de origine japoneză dr. Hiromi Shinya, inventatorul tehnicilor moderne de coloscopie, citând rezultate unui studiu întreprins de Boschmann M., et al. (Universitatea Humbolt, Berlin) explică: “Când bei apă sunt stimulaţi nervii sistemului nervos simpatic, care va activa metabolismul energetic, adică vor mării consumul de calorii, ceea ce înseamnă în final pierdere de greutate. Dacă bei 2 căni de apă de 3 ori/zi, numărul de calorii arse de organism creşte cu 30%.” Pierderea de calorii zilnică se ridică la cca. 70 de calorii. Pentru ca efectul să fie maxim, apa trebuie să fie cât mai rece, dar nu se recomandă ca temperatura acesteia să scadă sub 10-15°C.
   În concluzie, se poate afirma că este de ajuns să bem regulat, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, 2 căni de apă minerala plată, la o temperatură situata in jur de 15°C, pentru ca să slăbim pana la 1,0 kg/lună. In mod simplist, efectul de pierdere în greutate se poate explica, pe de-o parte prin reducerea senzației de foame, la care se adaugă consumul suplimentar de calorii necesar organismului pentru aducerea apei ingerate la temperatura corpului uman.

Dr. ing. Adrian Feru

Leave A Comment