Mituri despre apa plata imbuteliata care pot creea confuzie in randul consumatorilor (Marea Britanie)

Mituri despre siguranța apei îmbuteliate ar putea sa stimuleze consumatorii sa faca alegeri de bauturi, mai putin sanatoase. Acestea sunt in conformitate cu un sondaj realizat in Marea Britanie, în numele Natural Hydration Council (Consiliului Hidratarii Naturale),  pe 2.000 de persoane.
Cercetarea a identificat cinci mituri comune  care ar putea impiedica populatia in alegerea uneia dintre cele mai sanatoase si mai pure modalități de hidratare , fie la domiciliu,  fie  atunci când esti plecat.

Mitul 1 : Mai puțin de unul din patru oameni  stiau  că nu există BPA în plasticul folosit la  ambalajul apei îmbuteliate;

Argument (fapt) : PET-ul este singurul material plastic utilizat în Marea Britanie pentru apa îmbuteliată, iar PET-ul  nu conține BPA . 
Confuzia se face de multe ori pentru ca BPA este un produs chimic găsit în alte tipuri de plastic , numite policarbonati. Cel mai adesea policarbonatul este găsit în recipientele de apa refolosibile, rigide. Studii din SUA sugereaza ca BPA are un impact negativ asupra sănătății umane, iar studiile și tezele de multe ori folosesc termenul generic ” sticla de apa de plastic ” facand referire  la sticlele de policarbonat în concluziile lor .

Mitul 2 : Patru din cinci consumatori cred în mod fals ca  apa potabilă de la o sticla care a  fost lăsata la soare poate produce cancer .

Argument (fapt): Se crede ca din sticlele de plastic de apă  lasate in masini, se vor scurge substante cancerigeneîn apă . Acest ” pseudo-risc  de sănătate” a început în anul 2002, atunci când un program de televiziune japonez a difuzat o teorie in care sticle de plastic de apă au fost nesanatoase. Aceste afirmații au fost contrazise de Cancer Research  UK care spune pe site-ul lor : ” Nu există dovezi științifice convingătoare care  să susțină afirmațiile sau tezele care să sugereze că oricare dintre aceste produse cauzeaza cancer . „

Mitul 3 : Șase din 10 persoane nu  stiau ca sticlele de plastic de apă sunt 100% reciclabile, în timp ce unul din patru crede ca  doar jumătate din ambalaje au fost reciclabile .

Argument (fapt): sticle de apa PET sunt 100 % reciclabile , aceasta includ capacul și eticheta . Aproape toate autoritățile locale din Marea Britanie ( 96 % ) accepta sticle de plastic ca parte din sistemul de colectare din gospodarii. În cazul în care nu sunt incluse în sistemul de colectare , sticlele pot fi luate la un centru de deșeuri menajere și  reciclate local . Ele pot fi reciclate „on-the-go” în containere de reciclare , în centrele orașelor , centre comerciale , etc .

Mit 4 : Trei din patru persoane cred eronat  ca  apa înghețata într-o sticlă de plastic si apoi consumata poate produce cancer .

Argument (fapt): Din nou , acest „risc de sănătate” a fost lansat de către programul de televiziune japonez care  a dus la un grup de e-mailuri farsă atribuit rapoartelor de la Universitatea John Hopkins din America . Ei neagă orice implicare și spun pe site-ul lor : ” Internetul este inundat cu mesaje de avertizare împotriva apei înghețate în sticle de plastic sau de gătit cu materiale plastice în cuptorul cu microunde . Aceste mesaje , intitulate frecvent ” Johns Hopkins Cancer News ” sau ” Actualizare Johns Hopkins Cancer „, sunt în mod fals, atribuite lui Johns Hopkins și noi nu susținem continutul  lor .

Mitul 5 : Aproape 50 % dintre consumatori nu erau siguri daca apă potabilă , sucurile de fructe , coktail-uri sau bauturile acidulate îndulcite cu zahăr  imbuteliate in sticla de plastic, reprezintă un  risc general pentru sănătate .

Argument (fapt): Plasticul  PET este singurul material plastic de ambalare folosit pentru băuturi in Marea Britanie . PET-ul este sigur și corespunde cu toate cerințele legale europene și naționale .

Kinvara Carey , Director General al Consiliului de hidratare naturala a spus : ” Apa este unul dintre cele mai sănătoase moduri de a hidratare și ar trebui sa ne ingrijoreze daca aceste mituri ii impiedica pe oameni sa aleaga apa imbuteliata din surse naturale , fie la domiciliu sau  fie cand sunt plecati. Aceste mituri sunt îngrijorătoare , deoarece recomandarile  sunt foarte grave . Oamenii ar trebui sa se asigure că apa îmbuteliată și ambalajul său sunt perfect sigur . „

Sursa: Natural Hydration Council (Consiliul  Hidratarii Naturale)

Bill Bruce 7 May 2014 http://www.foodbev.com/news/myths-about-bottled-water-still-confuse#.U2o7Y1dXqtc

Leave A Comment