NITRATII DIN APA MINERALA NATURALA

•Apa minerala naturala, spre deosebire de alte ape, este protejata natural fata de orice factor de poluare externa datorita rocilor din subteran  si prin legislatie (se instituie trei zone de protecţie), în interiorul cărora activităţile economice sunt strict reglementate, in unele fiind total interzise.

•Dintre toate apele îmbuteliate, în cazul apelor minerale naturale, limitele de conţinut pentru acei componenţi cunoscuti sub denumirea de contaminanti, poluanti ((nitrati, nitriti, pesticide, hidrocarburi, ierbicide, uleiuri minerale, etc) sunt cele mai restictive. Practic, continuturile  determinate în urma analizelor de laborator, trebuie să se situeze sub limita de detecţie a metodelor autorizate de Comitetul CODEX Alimentarius.

•Cantitati mari de nitrati pot contine produsele vegetale, ca urmare a fertilizarii culturilor in vederea obtinerii de recolte bogate. Exemplu: salata, spanacul pentru care legislatia (Ord. 438/2002) permite pana la 3000 mg/kg . 

•Apa minerala naturala se caracterizeaza prin asa numita “puritate originala” adica absenţa din apă a tuturor poluanţilor reprezentând reziduuri ale activităţii industriale, agricole din cauza  procesului  natural de purificare şi filtrare, care are loc în „laboratoarele subterane” ale pământului, în urma lungului circuit al apei prin diferitele formaţiuni geologice (roci) care poate dura de la cateva luni, pana la câteva zeci, sute şi chiar mii de ani.; 

•Compușii azotului (nitrati, nitriti, amoniu) nu trebuie să lipsească însă în totalitate din apă, deoarece ei pot avea origine naturală, geologica;  Exemplu amoniu, la care se pot accepta şi concentraţii mari mari de 0,5 mg/l, dacă se demonstrează că proveniența sa este legată de rocile din subteran și nu că urmare a infiltrării de la suprafață. 

•Peste 90% din apele minerale îmbuteliate în România şi în cea mai mare parte a celor îmbuteliate în Europa au însă un conţinut în nitrati  sub 10 mg/l, cu mult sub limita de 50 mg/l, desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca valoare maximă, peste care pot apărea efecte nocive sănătăţii.

•Un articol publicat in American Journal on line al Clinicii de Nutritie, sustine ca nitratii si nitritii pot avea si un efect benefic pentru sanatatea umana, reducand riscul bolilor cardiovasculare. 

Cercetarile au fost facute de Centrul Experimental al Agriculturii din Michigan si Asociatia Americana a Inimii. http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Nitrates-and-nitrites-may-be-nutritious-Study (see link to summary in Food Navigator.com).

Leave A Comment